Marže, přirážka, rabat, bonus, obrat, tržby a zisk

Několikrát jsme zde použili slova jako marže, přirážka, sleva. Budete se divit, ale tato slovíčka se velice často pletou, a to dokonce i lidem, kteří s penězi pracují dnes a denně. Přitom pro vás budou a jsou důležité, jak jinak chcete třeba zatlačit na dodavatele, aby vám dodával levněji, když nebudete vědět, jak si o to […]

Kompletní text je exkluzivně přístupný
pouze předplatitelům portálu Eshopář.cz

Pokud již předplatitel jste, pro celý text se prosím přihlašte nebo si můžete zakoupit předplatné.

Audit logistických nákladů na vybavenou objednávku

Náklady na jednu objednávku si snadno spočítáte vyplněním přiložené tabulky. Tyto se budou měnit v každém měsíci v závislosti na výdaje a především počet odeslaných objednávek. Audit nezahrnuje náklady na zakoupení zboží. Audit logistický nákladů na jednu objednávku najdete ke stažení v tomto excelovském souboru.

Kompletní text je exkluzivně přístupný
pouze předplatitelům portálu Eshopář.cz

Pokud již předplatitel jste, pro celý text se prosím přihlašte nebo si můžete zakoupit předplatné.

Cena podle konkurence (going-rate pricing)

Pokud si zvolíte tuto metodu, opět jednoduše nastavíte cenu podle toho, za kolik prodávají ostatní. A tady jsme u opačného problému, kdy díky již zmiňovaným nižším nákladům konkurence, třeba díky jejich velkým odběrům a tím pádem lepším nákupním cenám, sníženým fixním nákladům na prodejní jednotku (díky většímu objemu) nebudeme ziskoví. Tato metoda totiž vůbec nepočítá […]

Kompletní text je exkluzivně přístupný
pouze předplatitelům portálu Eshopář.cz

Pokud již předplatitel jste, pro celý text se prosím přihlašte nebo si můžete zakoupit předplatné.

Stanovení ceny podle vnímané hodnoty zákazníky (value-perceived pricing)

Třetí způsob cenotvorby je podle mě nejzajímavější a také nejnáročnější. Nedávno na sociálních sítích koloval obrázek z jedné pražské restaurace obloženého rohlíku s turistickým salámem, plátkem sýra a zeleninovou oblohou. Cena byla 225 korun. Je to hodně nebo tak akorát? Majitelé restaurace, kteří za tuto částku takovou snídani běžně prodávají, vám řeknou, že akorát. Pokud si stejný […]

Kompletní text je exkluzivně přístupný
pouze předplatitelům portálu Eshopář.cz

Pokud již předplatitel jste, pro celý text se prosím přihlašte nebo si můžete zakoupit předplatné.

Stanovení ceny metodou Náklady + Přirážka (cost-plus pricing)

Jedná se o jednoduché stanovení ceny. Prostě si vypočítáte náklad na jednotku prodaného kusu zboží a stanovíte si ziskovou přirážku. Výsledná cena se rovná součtu nákladů a přirážky. Přirážka se pak liší odvětví od odvětví. U luxusnějšího, speciálního nebo sezónního zboží, které vyžaduje velké výdaje na skladování, na manipulaci bývá vyšší, u věcí denní spotřeby […]

Kompletní text je exkluzivně přístupný
pouze předplatitelům portálu Eshopář.cz

Pokud již předplatitel jste, pro celý text se prosím přihlašte nebo si můžete zakoupit předplatné.

Cenotvorba – jak stanovujeme ceny?

Jak vidíte, ani jedna z těchto metod není jednoznačně ideální. A teď si představte, že se vám do toho začne plést ještě rozlišování podle cílové skupiny, kde nabízíte jeden výrobek v různých cenách podle nákladů a prodejních kanálů případně rentability zákazníka např. formou slev ve věrnostních programech apod. Nebo budete prodávat zboží v balíčcích či kompletech (2+1, každý […]

Kompletní text je exkluzivně přístupný
pouze předplatitelům portálu Eshopář.cz

Pokud již předplatitel jste, pro celý text se prosím přihlašte nebo si můžete zakoupit předplatné.